Annet

En webside blir nok skapt en dag. I mellomtiden kan man følge dette også på Facebook: ">Sandefjordsfolk - Historie

onsdag 21. september 2011

89 Cornelius Andersen



Ungaren og soldaten Cornelius Andersen hadde i 1801[1] tatt tjeneste hos Johannes Nielsen Grön, fiskeren og vertshusholderen i hus nummer 18 i Østre Gade. Han var 27 aar.

Som soldat var han knyttet til ”2det aggerh. inf. reg.”, annet akerhusiske infanteriregiment, som hadde kompanier liggende paa seks steder i det vi idag ville kalle söndre Vestfold. Hvis og naar han opptraadte i uniform – det hendte vel ikke saa altfor ofte – var han sikkert en flott fyr i regimentsfarvene: Mørk blå, uten kanting, hvite knapper[2].

I den lille byen fantes to andre soldater fra samme regiment; Ole Andersen, 23, i hus 14 i Væstre Gade var ”Gaardskarl” hos Wilhelm Olsen Goen; den andre var noe eldre – Niels Sørensen Kliinestad, 26 aar – og allerede gift og hadde barn. Ved siden a disse tre fant man ogsaa tambouren – trommeslageren – Hans Hansen; Foureer sergeant Ole Truelsen Foxeröd, og Premier lieutenant Jens Mathiesen. Tilsammen 6 personer med tilknytning til det militäre[3]: ikke et stort miljö, men i Sandeherred var det samme aar fler en 40 flere saa de kunne vel väre synlige fra tid til annen.

Det er lite som tyder paa at Cornelius var fra Sandefjord eller Sandeherred. Paa den annen side var vel de fleste soldater pa denne tiden rekruttert lokalt – det var billigere slik – saa han kan ha kommet fra et nabo-sogn. I den sammenhengen er det verdt aa merke seg at Cornelius ikke var et spesielt vanlig navn: i 1801 var det noenog-tyve menn i alderen 26-28 aar som bar det[4]. Dette statistiske fenomenet nevnes fordi den gjör det mindre usannsynlig at en Cornelius Andresen fra ”Schilbred” som ble konfirmert[5] i Skjee i Stokke 17 oktober 1770, i en alder av 17 aar, er den samme som Cornelius soldaten fra 1801.
  

[3] Opplysningene er hentet fra Digitalarkivet, 1801-telling for 0724 Sandeherred, ed ulike sök.
[4] Landsomfattende sök i Digitalarkivet, 1801-telling for hele landet, paa fornavn=Cornelius

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar