Annet

En webside blir nok skapt en dag. I mellomtiden kan man følge dette også på Facebook: ">Sandefjordsfolk - Historie

fredag 3. februar 2012

266 Anne Jørgensdatter


Anne var, ifölge folketellingen i 1801[1], 22 aar eldre enn sin mann, ”Kongl. rorskarl ved toldvæsenet” Carsten Nielsen.  Hun var 67 og han var 45, sammen bodde de i hus nummer 17 i Væstre Gade der ogsaa ”hans broderdatter”, Andrea Hansdatter (7) og ”hans moder”, Karen Hansdatter – ”Enke eft. første ægteskab” og 70, hun ” Har sit ophold af sønnen og øvrige familie”.

Det er lite aa finne om Anne – og for den saks skyld om Carsten. Det er fore eksempel ikke lykkes aa finne födsel, konfirmasjon eller vielse for Anne; et av de faa sporene er at hun var fadder for Andrea Hansdatter ved hennes daap[2] i Sandar i 1795. Og det er vel ikke urimelig aa gjette paa at dette kan ha värt en funksjon av ekteskapet til Carsten, heller enn en forberedelse, spesielt siden hun er fört opp först, paa plassen som tradisjonelt er for ”gift kvinne”[3].

I tollsammenheng var Sandefjord underlagt Larvik, og knyttet til Tjöme. Naar det er sa vanskelig aa finne informasjon om Anne er det kanskje fordi hun var fra et av disse stedene? I tilfelle Larvik er det vanskelig aa komme videre: grunnlagsmaterialet mangler. Og paa Nötteröe er den tidligste daapen av et barn med ”riktig” navn saa sent som i 1752. Det ville selvfölgelig passe rimelig godt, dersom vanskeligheten er den store aldersforskjellen mellom ektefellene: 20 aar er ganske mye.

Likevel: det er lite som er kjent om Anne, saa langt.

[2] Kildeinformasjon: Vestfold fylke, Sandar, Ministerialbok nr. 3 (1789-1814), Fødte og døpte 1795, side 48.
Permanent sidelenke:  http://www.arkivverket.no/URN:kb_read?idx_kildeid=8225&idx_id=8225&uid=ny&idx_side=-51
Permanent bildelenke: 
http://www.arkivverket.no/URN:NBN:no-a1450-kb20070427610011.jpg
[3] I Sandar kirke er det i lang tid nesten fullstendig fast praksis at fadrene er fem i antall og listet i rekkefölgen gift kvinne, ugift kvinne, tre menn i synkende sosial rang: denne observasjonen er ikke sjekket systematisk ennaa.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar